Az Ételrendelő Portálok Kettős Éle: Marketing Lehetőségek és Profit Kihívások

márc 14, 2024 | Étterem üzemeltetés, Házhozszállítás

Próbálja ki szoftverünket bérmentesen akár 7 napig! Kérjen bemutatót:

Az ételrendelő portálok, mint a Foodora vagy a Wolt, forradalmasították a vendéglátóipart és a fogyasztói szokásokat. Ezek a platformok lehetővé tették a felhasználók számára, hogy kényelmesen, otthonukból rendeljenek ételt, miközben a vendéglátóhelyek számára új piacokat és vásárlókat nyitottak meg. Azonban, mint minden üzleti modell esetében, itt is vannak előnyök és hátrányok. Ebben a blogbejegyzésben azt vizsgáljuk meg, hogy miként válhatnak ezek a portálok csapdává az éttermek számára, hogyan csökkenthetik a profitot a magas jutalékokkal, és miként használhatók hatékonyan marketingeszközként az új vásárlók megszerzésére.

Ételrendelő portálok

Magyarországon az ételrendelő portálok piacát több nagy szereplő uralja, amelyek közül az alábbi négy kiemelkedik:

 1. Foodora: Az egyik legismertebb és legelterjedtebb ételrendelő szolgáltatás Magyarországon.
 2. Wolt: Egy finn eredetű, nemzetközi jelenléttel bíró platform, amely az utóbbi években erőteljesen terjeszkedett a magyar piacon.
 3. Falatozz.hu: Magyar ételrendelő platform, amely országszerte számos étterem kínálatát teszi elérhetővé online rendelésre
 4. Ordit.hu: Vállalati ételrendelésre specializálódott platform, amely egyszerűsíti a cégek számára az alkalmazottak étkezésének koordinálását és rendelését.

Amennyiben egy étterem már használja az egyik felsorolt platformot, érdemes megfontolni a többi szolgáltatás igénybe vételét is. Ennek oka, hogy minél több csatornán érhető el az étterem, annál nagyobb a láthatósága és annál több potenciális vásárlót érhet el. Mindazonáltal a különböző platformokon érkező rendelések kezelése kihívást jelenthet.

Erre is megoldást nyújt a Rillgo, amely egy centralizált rendszerrel összegyűjti a különböző ételrendelő portálokról érkező rendeléseket, így az éttermek számára minden rendelés egy helyen, egységesen kezelhetővé válik. Ez jelentősen csökkenti az adminisztrációs terheket és optimalizálja a rendelési folyamatot, lehetővé téve az éttermek számára, hogy hatékonyabban működjenek, miközben maximalizálják online jelenlétüket.

A Jutalék Csapdája

Az ételrendelő portálok által kért jutalékok, amelyek általában 18-40% között mozognak, jelentős terhet róhatnak az éttermekre. Ebben a magas jutaléktartományban az éttermek profitjának jelentős részét elviheti a platform használata. Különösen igaz ez a kisebb, független vendéglátóhelyekre, ahol a profitmargó eleve alacsonyabb. Ez a helyzet különösen kihívást jelenthet azok számára, akik nem rendelkeznek nagy forgalommal vagy akik nem tudják átterhelni a költségeket az áraikba anélkül, hogy elveszítenék a versenyképességüket.

Marketing Eszközként Való Használat

Annak ellenére, hogy a jutalékok magasak, az ételrendelő portálok jelentős marketingértékkel bírnak. Ezek a platformok hatalmas felhasználói bázissal rendelkeznek, és lehetőséget biztosítanak az éttermek számára, hogy új vásárlókat szerezzenek. A portálok algoritmusai és ajánlási rendszerei segíthetnek az éttermeknek abban, hogy célzottan érjék el az őket érdeklő demográfiai csoportokat. Ezenkívül, mivel sok felhasználó ezeket az alkalmazásokat használja étterem keresésére, egy jól megtervezett profil és vonzó ételkínálat jelentős új ügyfeleket vonzhat.

Új Vásárlók Szerzése

Az új vásárlók megszerzésének költsége magas lehet, különösen a hagyományos marketingcsatornákon keresztül. Az ételrendelő portálok, bár magas jutalékot számítanak fel, egyfajta „fizetés sikerdíjért” modellt kínálnak, ahol csak akkor kell fizetni, ha valóban történik rendelés. Ez azt jelenti, hogy az éttermek képesek lehetnek hatékonyabban költeni marketingbüdzséjüket, mivel csak azokért a vásárlókért fizetnek, akik ténylegesen pénzt hagynak náluk.

Stratégiák a Profit Maximálására

Annak érdekében, hogy az éttermek maximalizálhassák profitjukat miközben használják ezeket a portálok, fontos néhány stratégiai lépést megfontolni:

 1. Költségoptimalizálás:
  Az éttermeknek figyelniük kell a költségeikre, beleértve az alapanyagokat, a munkaerőt és egyéb üzemeltetési költségeket, hogy ellensúlyozzák a magas jutalékok hatását. A költséghatékonyság javítása segíthet abban, hogy a profitmargót fenntartsák, még a jutalékok levonása után is.
 2. Differenciált árazás:
  Fontolóra vehető, hogy az ételrendelő portálokon kínált termékek árait magasabbra állítják, hogy kompenzálják a jutalék költségét. Ez azonban óvatosan kell kezelni, hogy ne tántorítsák el az árérzékeny vásárlókat.
 3. Saját online rendelési rendszer:
  Az éttermek számára elengedhetetlenné vált saját webshop létrehozása, amelyen keresztül közvetlenül fogadhatják a rendeléseket. Ez a lépés nemcsak lehetővé teszi számukra, hogy ellensúlyozzák az ételrendelő portálok által kért magas jutalékokat, de egyúttal kiemelkedő lehetőséget is kínál az ügyfélkapcsolatok mélyítésére és a vásárlói adatbázis bővítésére.

  A Rillgo jutalékmentes webshopja kifejezetten erre a célra jött létre, hogy megkönnyítse az éttermek számára ezt az átmenetet. A saját webshop nem csupán egy értékesítési csatorna, hanem egy stratégiai eszköz, amely lehetővé teszi, hogy teljes mértékben kontrollálják az online jelenlétüket, a menüjüket, az áraikat, és az akcióikat. Továbbá webshop használatával az éttermek közvetlenül kommunikálhatnak vásárlóikkal, testreszabott ajánlatokat kínálhatnak, és kedvezmény programokat indíthatnak anélkül, hogy harmadik fél szabályainak vagy jutalékaiknak lennének alávetve.

  A Rillgo megoldása kifejezetten azért került kialakításra, hogy egyszerű és költséghatékony megoldást nyújtson az éttermek számára. A platform lehetővé teszi a könnyű webshop létrehozást, az étlapok testreszabását, és a rendelések kezelését egy intuitív felületen keresztül.

 4. Loyalitási programok és promóciók:
  Az éttermek hűségprogramokat és promóciókat kínálhatnak, hogy ösztönözzék a közvetlen rendeléseket, illetve hogy megtartsák a már meglévő vásárlókat. Ezek a programok segíthetnek abban is, hogy a vásárlók a saját rendszerükön keresztül rendeljenek, csökkentve a jutalékfizetéseket.
 5. Értékajánlat kiemelése:
  Fontos, hogy az éttermek kiemeljék egyedi értékajánlatukat, mint például minőségi alapanyagok használata, egyedi receptek, vagy gyors kiszállítás. Ez segíthet abban, hogy megkülönböztessék magukat a versenytársaktól, és jobban megindokolják az áraikat.
 6. Adatok és visszajelzések használata:
  A vásárlói adatok és visszajelzések elemzése elengedhetetlen a kínálat és a marketingstratégia finomhangolásához. Az éttermeknek figyelniük kell a rendelési trendekre, a vásárlói preferenciákra, és ennek megfelelően kell alkalmazkodniuk.

Következtetés

Az ételrendelő portálok kétségtelenül jelentős lehetőségeket kínálnak az éttermek számára új vásárlók elérésére és a márkaépítésre. Azonban a magas jutalékok jelentette kihívások kezelése érdekében fontos, hogy az éttermek proaktívan menedzseljék jelenlétüket ezeken a platformokon, miközben saját online rendelési képességeiket is fejlesztik és optimalizálják. Egy jól megtervezett stratégia, amely figyelembe veszi a költségek, az árazás, a marketing és a vásárlói lojalitás összetevőit, kulcsfontosságú lehet az éttermek hosszú távú sikeréhez és profitabilitásához a digitális korban.

Csökkentené költségeit és függőségét az ételrendelő portáloktól?

Hadd segítsünk. Kérje ingyenes, rövid bemutatónkat, és tapasztalt szakértőink bemutatják, hogyan tud szoftverünk az Ön segítségére lenni.